Manuele therapie

Welkom bij Fysio Annadal, jouw vertrouwde partner voor manuele therapie in Maastricht. Manuele therapie is een vorm van fysiotherapie die zich richt op het onderzoeken en behandelen van musculoskeletale aandoeningen, met name die welke het bewegingsapparaat van het lichaam beïnvloeden. Deze therapie maakt gebruik van handmatige technieken om pijn te verminderen, de bewegingsvrijheid te vergroten, en de functionaliteit van gewrichten en spieren te herstellen. Manuele therapie valt meestal in een van de volgende categorieën: 

 • Mobilisatie:
  Dit omvat het zachtjes bewegen van gewrichten en weefsels om stijfheid te verminderen en de mobiliteit te verbeteren. Het doel is om de normale bewegingspatronen te herstellen.

 • Manipulatie:
  Manipulatieve technieken omvatten het toepassen van snelle en gecontroleerde druk op een gewricht. Dit kan resulteren in een hoorbare “knak” en wordt vaak geassocieerd met het aanpassen van de wervelkolom. Het doel is om de normale functie van het gewricht te herstellen.

 • Zachte weefseltechnieken:
  Dit omvat het gebruik van handmatige technieken, zoals massage, stretching en triggerpointtherapie, om spanning en pijn in de zachte weefsels (spieren, pezen, ligamenten) te verminderen.

 • Oefeningen en revalidatie:
  Manuele therapeuten kunnen ook oefeningen voorschrijven om de kracht, stabiliteit en bewegingscontrole te verbeteren, wat kan helpen bij het herstel en het voorkomen van toekomstige blessures.
Het doel van manuele therapie is om pijn te verminderen, de functie te herstellen en de algehele gezondheid en kwaliteit van leven te verbeteren. Deze therapie kan nuttig zijn bij een breed scala van aandoeningen, waaronder rugpijn, nekpijn, gewrichtspijn, hoofdpijn en sportblessures. De effecten van manuele therapie zijn vaak direct merkbaar: je voelt een verbetering wat betreft de bewegingsvrijheid en een afname van pijn. Het behandelprogramma van de manueel therapeut bestaat verder uit het geven van goede instructies, adviezen, begeleiding en inzicht in gezond bewegen.