Diabetes Mellitus & Obesitas

Mensen met diabetes schamen zich vaak om te bewegen, terwijl bewegen, net als medicatie en voeding, belangrijk is voor de gezondheid. Bewegen heeft een positieve invloed op de vetstofwisseling, de bloeddruk en de cholesterolspiegel. Je kunt als diabeet gewoon aan sport doen met normale bloedglucosewaarden. Ook treedt er een goede invloed op de glucosewaardes op, deze dalen doorgaans bij sporten als lopen op de loopband of fietsen op de hometrainer. Deze training moet wel minstens 20 minuten duren.

Met dit beweegprogramma hopen we veel mensen over de streep te trekken omdat je onder begeleiding van een fysiotherapeut aan de slag gaat. Zo wordt geleerd om symptomen te herkennen, en wordt o.a. ervaren dat transpireren gewoon bij bewegen hoort. Voor zowel oudere als jongere diabeten is dit programma een goed initiatief.

Het programma bij Fysio Annadal
U doorloopt het beweegprogramma van 3 maanden, samen met een fysiotherapeut. Dit is een fysiotherapeut die voldoet aan de kwaliteitseisen voor het uitvoeren van een beweegprogramma. Het beweegprogramma heeft als doel u op een veilige en verantwoorde manier dagelijks te gaan bewegen en vooral te blijven bewegen. Want bewegen is noodzakelijk voor het verbeteren van uw gezondheid. Om een goed beeld te krijgen van uw conditie en leefstijl, wordt er eerst een intake-gesprek van 30 minuten gevoerd en worden er vragenlijsten afgenomen. Daarna volgen er verschillende testen en metingen zoals BMI, vetpercentage, spiermassa, basisfitheid e.d. Als alle gegevens verzameld zijn wordt er een programma voor u op maat gemaakt. Daarna gaat u bewegen onder toezicht van een fysiotherapeut. Na een aantal weken volgen er hertesten en wordt er gekeken of u vooruit bent gegaan of dat het schema aangepast moet worden. Na drie maanden moet u in staat zijn om zelfstandig te kunnen en blijven bewegen met een activiteit die u leuk vindt. bijvoorbeeld bezoek aan een sportschool, nordic-walking of medische fitness bij Fysio Annadal.

Effecten van bewegen op Diabetes
Vooral bij Diabetes Mellitus type 2 geldt dat lichaamsbeweging zowel preventief als curatief een gunstig effect heeft op de ziekte. De effecten van training op Diabetes Mellitus type 2 kunnen zijn: verbeterde handhaving van het gewenste bloedglucosegehalte (naast dieet en medicatie); glucose-tolerantie; verbetering van de insulinegevoeligheid (waardoor minder medicatie nodig is); gunstig effect op het lichaamsgewicht en het vetpercentage (hierdoor kan ook de insulinegevoeligheid indirect verbeteren waardoor minder medicatie nodig is); gunstig effect op de bloeddruk; vermindering van het risico op hart- en vaatziekten; vermindering van de concentratie van vetten in het bloed (zoals cholesterol); verbetering van het psychosociaal functioneren (algemeen welbevinden, stress, kwaliteit van leven en fitheidgevoel); vergroting van de botdichtheid.