COPD

Mensen met COPD worden door inspanning benauwder. Dat weerhoudt ze ervan in beweging te blijven. Maar wie minder beweegt, wordt minder fit en heeft meer energie nodig voor dagelijkse dingen. Als die bewegingen al een hele opgave zijn, staat je hoofd al helemaal niet naar extra bewegen. En zo worden mensen steeds benauwder, gaan ze nog minder bewegen en kunnen ze steeds minder.

Bij Fysio Annadal wordt er een beweegprogramma op maat gemaakt voor u. Na een intake-gesprek van 30 minuten worden er testen en vragenlijsten afgenomen. Als we alle gegeven hebben verzameld en uw hulpvraag in kaart hebben gebracht, wordt er een trainingsprogramma voor u op maat gemaakt. Dit kan variëren van duur- /intervaltraining, krachttraining tot het geven van adviezen waarmee u zich kan redden in uw dagelijks leven. Na een bepaalde periode worden er hertesten gedaan om te kijken of u vooruit bent gegaan of dat we het schema moeten aanpassen. Tijdens de training wordt u nauwlettend in de gaten gehouden door middel van saturatie- en hartslagmetingen. Informatie over COPD Chronische bronchitis en longemfyseem: Tot voor kort was CARA de verzamelnaam voor astma, longemfyseem en chronische bronchitis. Bij alledrie is sprake van ontstekingen van de luchtwegen, maar de oorzaak en behandeling bij astma is heel anders dan die bij emfyseem en chronische bronchitis. Daarom wordt de term CARA steeds minder gebruikt.

Nu hanteren we voor chronische bronchitis en emfyseem de afkorting COPD (Chronic Obstructive Pulmonary Diseases) Kenmerkend voor COPD is de langdurige ontsteking van het slijmvlies van de luchtwegen. Deze begint vaak met extra slijmvorming. In een later stadium beschadigt de ontsteking de longen. Verkoudheid, luchtweginfecties of prikkelende lucht, zoals rook, verergeren de ontsteking van het slijmvlies in de luchtwegen. Ook kunnen kleine luchtwegen hun stevigheid verliezen waardoor de longen minder rekbaar worden. Verreweg de belangrijkste oorzaak van COPD is (mee)roken. Dit veroorzaakt een lang aanhoudende ontsteking van het slijmvlies in de luchtwegen. Langdurig werken in een omgeving met bijvoorbeeld veel steen- en metaalstofdeeltjes in de lucht kan ook tot een ontsteking leiden. De beschadiging van het slijmvlies verergert geleidelijk waardoor klachten vaak pas na het 40e levensjaar merkbaar worden. Verder kan erfelijkheid ook een rol spelen. Mensen met COPD klagen m.n. over hoesten, slijm opgeven, piepende ademhaling, en kortademig bij inspanning.

Volg het beweegprogramma COPD, stop met roken, beweeg (wandel, fiets of zwem) en eet met mate en gezond voor een gezond gewicht.